Givt-app: geven zonder contant geld

Vanaf 19 april 2020 is het mogelijk om op een nieuwe manier deel te nemen aan de collecte tijdens de dienst. Dan starten we met Givt en kan je naast contant geld ook met jouw smartphone geven. In dit artikel lees je hoe het werkt en wat jij kan doen om ook zonder contant geld te blijven geven aan de collecte.

Voor steeds meer mensen is het minder vanzelfsprekend om contant geld bij zich te hebben. Dat is eigenlijk ook niet zo vreemd, want bijna overal kan je met een pinpas betalen. Met dit in gedachten is Givt ontstaan.

Vanuit een kerk zijn een aantal mensen een initiatief gestart, om het mogelijk te maken aan de collecte te geven zonder contant geld, waarbij de dienst zo min mogelijk wordt verstoord. Tijdens de ontwikkeling is vooral nagedacht over wat de gebruiker prettig vindt. Het resultaat is dan ook een zeer gebruiksvriendelijke app. Uiteraard zou het mogelijk zijn om een pinautomaat neer te zetten in een kerk, maar daar kleven nogal wat nadelen aan. Zo’n automaat in de kerk is niet alleen duur en onhandig, maar bovenal heb je bij het betalen met je pinpas niet het gevoel dat je iets geeft, maar dat je een betaling doet. Givt vindt het juist belangrijk dat het gevoel van geven behouden wordt.

Hoe werkt het?

Onderaan deze pagina vindt u een instructiefilmpje en hieronder tekstuele uitleg.

Omdat er vanwege het Coronavirus voorlopig geen kerkdiensten meer zijn zal vanaf 19 april na de internet kerkdienst een QR-code worden getoond.

Door het scannen van de QR-code kan de gift via de app worden gedaan. Het systeem is zo gemaakt dat er geen internetverbinding nodig is tijdens het geven.

Geven met Givt via een QR-code werkt als volgt:

• Tijdens het collecte moment open je, zoals je gewend bent, de Givt-app.
  • Kies het bedrag dat je wil geven en druk op volgende.

(Zijn er meerdere collectes in een dienst? Geen probleem! Om een collecte toe te voegen toets op het plusje bij collecte toevoegen en vul het bedrag in dat je aan de 2e collecte wilt geven. Nog een derde collecte toevoegen? Druk dan nogmaals op het plusje en kies je bedrag voor de derde collecte).

• Kies vervolgens voor de tweede optie in je scherm: QR-code (geef door middel van een QR-code).
  • Scan de QR-code met je camera (Let op! Het kan zijn dat de app toestemming vraagt voor toegang tot je camera. Druk op OK om verder te gaan).
  • Druk tot slot op volgende om de gift te voltooien.

Geven zonder QR code of zender in de buurt? Ook dat kan en werkt als volgt:
Volg de onderstaande stappen voor geven uit de lijst.

• Open de app.
  • Kies het  bedrag dat je wil geven.
  • Kies vervolgens voor de derde optie, geven uit de Lijst.
  • Vul de naam of plaats van je kerk in bij het zoekbalkje.
  • Selecteer de kerk waaraan je wil geven en toets onder in je scherm op geven!
  • Druk tot slot op volgende om de gift te voltooien.

Wanneer er weer gezamenlijke kerkdiensten zijn werkt het geven met de Givt-app tijdens de collecte in de dienst als volgt:

• De oplossing van Givt werkt met een smartphone, een Apple of een Android, en een Givt-zender in de collectezak.
  • Zorg dat je Bluetooth en locatiegegevens aanstaan, zo kan je telefoon het signaal oppikken van

de zender die in het collectemiddel zit.

• De gever geeft in de Givt-app aan hoeveel hij of zij wil geven per collecte (in de app kan worden aangegeven hoeveel je aan de eerste en tweede collecte wil geven) en haalt de telefoon langs de zender in de  collectezak en de gift is gedaan. Het lijkt daarom heel erg op geven met contant geld. Het geven met de app gebeurt in 1 handeling, bij het rondgaan van de tweede collecte hoeft de telefoon dus niet nogmaals langs de zender in de collectezak te worden gehaald. De tweede collecteronde is bedoeld voor de mensen die contant geld geven en dus geen gebruik maken van de Givt-app.
  • Tijdens het moment van geven heb je geen internetverbinding nodig. Op een later moment,

wanneer je bijvoorbeeld thuis bent en gebruik maakt van WiFi, wordt je gift bij het heropenen van de app alsnog verstuurd.

Net als bij contant geld blijft de gever anoniem, zodat de penningmeester niet kan zien hoeveel iemand heeft gegeven. Een ander voordeel van geven met Givt is dat iedere gebruiker elk jaar in de app een overzicht kan opvragen van al zijn giften aan ANBI-geregistreerde organisaties. Dit overzicht wordt bij de belastingaangifte door de belastingdienst geaccepteerd.

Aan het gebruik van de app zijn geen extra kosten verbonden.

Wat heb je nodig om te geven met de smartphone?

Om te geven met Givt heb je natuurlijk een smartphone nodig (Android of iOS) met daarop de Givt-app.

Je download de Givt-app in Google Play of in de App Store. Kijk voor meer informatie over Givt op www.givtapp.net.

Je kunt na het downloaden je e-mailadres invoeren en meteen beginnen met geven. Je verdere registratie kan je op een later moment afronden. Bij je registratie vul je een aantal persoonlijke gegevens in (denk hierbij aan je adres, mobiele nummer en rekeningnummer). Ook geef je een machtiging af zodat er geld van je rekening kan worden afgeschreven. De Givt-app is zo ontworpen dat je makkelijk door dit proces wordt geleid.

Instructiefilmpje

[vplayer id=6557]

Mocht u vragen hebben dan kunt u contact opnemen met Johan Niejenhuis (secretaris Diaconie),