16 oktober: Film ‘De Schuilplaats’

Datum:            16 oktober 2019          

Tijd:                 19:45 uur zaal open, aanvang 20:00 uur      

Locatie:            Torenzaal

Organisatie:     ‘Kerk en Israël’

Contact:           Netty Uitterdijk 06-24647831 / 41netty@gmail.com

Zie ook:             Bezoek museum Corrie ten Boom

Sinds 1837 had de familie ten Boom een klokkenwinkel in Haarlem.

In de Tweede Wereldoorlog werd het huis van de familie Ten Boom een schuilplaats voor opgejaagde Nederlanders. De toenmalige bewoners, vader en dochters Betsie en Corrie, riskeerden hun leven met hun geweldloos verzet tegen de onderdrukking door de Nazi’s. Uit geloofsovertuiging boden zij hulp aan Joden, studenten, verzetsstrijders en aan ieder ander die in nood bij hen aanklopte. Zij wisten zich geroepen om de Joden en andere vluchtelingen in hun huis op te nemen, tot het voor hen veilig zou zijn om naar andere locaties buiten de stad gesmokkeld te worden. De BeJe (Barteljorisstraat) werd een centrum van ‘ondergrondse’ activiteiten met een uitgebreid netwerk van contacten. Op deze manier hebben zij vele honderden mensenlevens gered.

Na verraad op 28 februari 1944 werden 6 familieleden en bijna 30 bezoekers gearresteerd en weggevoerd. Vader Casper (84), dochter Betsie (24) en kleinzoon Christiaan (24) kwamen om en zoon Willem stierf kort na de oorlog door uitputting. 6 mensen konden tijdig de geheime ruimte in de kamer van Corrie tijdig bereiken en ontkwamen.            

Door een wonder overleefde Corrie het concentratiekamp Ravensbrück. Na de oorlog trok zij de wereld over met de boodschap dat Jezus alles overwint, zelfs de ellende van de concentratiekampen. Mede door haar boeken en de film ‘De Schuilplaats’ werd Corrie ten Boom wereldwijd bekend. De geschiedenis van de familie Ten Boom is een getuigenis van trouw en liefde voor het Joodse volk.

2019-09-05T16:51:23+00:00 30 augustus 2019|