Verliefd

Laat ik deze keer eens een stukje schrijven voor de jongere lezers. Het is voorjaar en wie weet slaat de verliefdheid bij je toe. Is dat het geval zou je het bijbelboek Hooglied eens moeten lezen. Prachtig! Je zou het niet verwachten van de bijbel misschien, maar het boek begint al meteen met zoenen. ‘Laat hij mij kussen, laat zijn mond mij kussen.’ Dat zegt de aanstaande bruid over haar bruidegom! En ze voegt eraan toe: ‘Hij geurt als een bundel mirre. Zijn armen zijn als staven van goud. Zijn lokken zijn ravenzwart. Zijn ogen zijn als duiven. Zijn lippen als lelies.’ Nou, ben je dan verliefd of niet? En andersom gaat het er niet minder vurig aan toe. De vriend zegt over zijn vriendin: ‘Je bent zo mooi! Je mond is betoverend.’ En hij gaat nog een stapje verder en beschrijft wat hij vindt van haar heupen, haar navel en haar borsten. Ja ja!

Ik zal je vertellen dat de kerk vaak moeite heeft gehad om het bijbelboek Hooglied te begrijpen. Velen vonden het vreemd, zo’n boek over liefde en alle gevoelens die daar bij horen. Het boek Hooglied, zo dacht men, was eigenlijk een allegorie. Je moest de werkelijke betekenis achter de woorden zoeken. Zo werd Hooglied vergeestelijkt. In de verklarende kanttekeningen bij de Statenvertaling uit 1618 schreven de vertalers dat met de beide borsten van de bruid bedoeld zijn de twee melkflessen van de kerk, namelijk het oude en het nieuwe testament. Grappig gevonden, dat wel.

Tegenwoordig begrijpen we dat wij het boek Hooglied gewoon letterlijk kunnen nemen. Het gaat over twee mensen die dol op elkaar zijn. Die in vuur en vlam staan voor elkaar. En… die dat ook aan elkaar vertellen! Dat vind ik zo mooi. Zoenen is geen kunst. Maar woorden zoeken en elkaar vertellen waarom je eigenlijk van die ander houdt, en wat je in die ander waardeert – dat is wel een kunst. De meeste relaties stranden door een gebrek aan communicatie. Praat samen. Mail elkaar. Bezing elkaar. En pas dan komt, zou ik denken: ‘Laat hij mij kussen!’

Heb jij geen relatie, maar ben je op zoek? Dan wil je natuurlijk een lieve, spontane, sportieve partner. Staat ook op jouw lijstje met wensen dat hij of zij gelovig moet zijn? Bij mij stond dat bovenaan. Als je het allerbelangrijkste niet samen kunt delen, kies je voor een moeilijke weg. En als je toch kunt kiezen, waarom zou je dat doen?

Koos Staat

2019-06-15T21:05:36+00:00 15 juni 2019|