Open deur

Stel dat iemand tegen u of jou zou zeggen: “Ik weet een huis waar € 10.000,- ligt, direct achter de deur. Als je het vindt is het allemaal voor jou. Hier heb je de sleutel.”
Ik schat de kans groter dan 50% dat je er vandaag nog naar toe ging.
Stel, dat iemand tegen je zou zeggen: “Ik weet een huis en daar ligt iets wat jou helpt om gegarandeerd 10 jaar langer te leven. Hier heb je de sleutel.” Zou je er heen gaan?
Ach ja, gezondheid en rijkdom, wie droomt er niet van?
Als ik werkelijk een deur wist waarachter je deze dingen kon vinden en
ik beloof deze kennis zondagmorgen in de kerkdienst te verklappen – het zou wel een drukker kunnen zijn dan anders!

Een deur is een verbinding tussen twee ruimtes. Als de deur tenminste openstaat. Is zij dicht vormt diezelfde deur een scheiding tussen twee ruimtes.
Jezus vergelijkt zichzelf met een deur. “Ik ben de deur.” Het is fijn dat deze deur er is. Want daarmee kan de scheiding die er is tussen hemel en aarde, tussen God en ons worden overbrugd. In het Paradijs liepen de mensen om zo te zeggen in en uit bij God. Maar als gevolg van de zonde verdreef God de mens uit de hof. God deed de deur dicht. Het paradijs werd verboden toegang. Totdat Jezus deze straf ongedaan maakte door te sterven aan het kruis. Hij is de deur die toegang verschaft tot het huis van Vader. De deur naar God.

Hoe gaat deze deur open? Heel eenvoudig. Je loopt erheen en doet hem open en je wandelt naar binnen. Jezus zegt het zo: “Ik ben de deur, wanneer iemand door Mij binnenkomt zal hij gered worden.” Er wordt dus een reactie van ons gevraagd. In beeldspraak: de deur opendoen. Moeilijk? Stel je staat voor de deur van je huiskamer en je wilt naar binnen, wat doe je dan? Wachten tot die vanzelf opengaat? Welnee, je gaat gewoon naar binnen. En nu sta je voor de keus om door Jezus, de deur, Gods Koninkrijk binnen te gaan. Zou je die stap kunnen zetten? Natuurlijk. Je moet het gewoon doen! Waarom zit die deur er anders? Je zult het zien: je vindt dingen die vergeleken met € 10.000,- in het niet vallen.

ds. Koos Staat

2018-10-05T15:55:25+00:00 5 oktober 2018|