Feestje

We hadden ergens een feestje. Bert vertelde me daar een opmerkelijk verhaal. Het bleek dat zijn vader gelijktijdig in hetzelfde verzorgingshuis verbleef, op dezelfde huiskamer als mijn moeder.
Eens had Bert een klus voor zijn vader gedaan waarvoor hij hem erg dankbaar was. Hij wilde zijn zoon met iets moois bedanken. Bert hoefde geen kado. Maar hij zei,”Ik zou blij zijn als u even naar mij wil luisteren”. Toen kreeg hij de aandacht die nodig is om het evangelie op een duidelijke, eenvoudige manier uit te leggen. En dat heeft hij toen gedaan.

Dit is inmiddels ongeveer 25 jaar geleden. Het speelde zich dus af op dezelfde afdeling, waar mijn moeder woonde. Bert had meerdere keren een perzik of een peer voor haar geschild en aan haar gegeven. Want ze was grotendeels verlamd. Spreken ging ook niet, maar hij kon zien in haar ogen dat zij een bijzondere vrouw moest zijn. Ik vond het opvallend dat iemand die haar eerder nooit gekend had dit zo tegen me zei. Verwonderlijk dat enkelen van het toenmalige personeel zoiets ook al eens eerder tegen ons, als haar kinderen, hadden gezegd. Ook zij hadden moeder nooit gekend. Ik zei die zaterdagavond dat ik het waardevol vond dat Bert dit zo

tegen mij vertelde. En dat ik het zou doorgeven aan mijn broers en zussen. Want het is best goed om dit soort dingen met elkaar te delen.
Elly deed die tijd een evangelisatiecursus. Ze zag tegen het praktijkgedeelte op; enquêtes afnemen bij mensen. Zo belden ze toen ergens aan en de jonge vrouw die hen te woord stond, zei na de enquête dat ze geïnteresseerd was in het geloof. Want ze had eerder in een verpleegtehuis gewerkt en had meegemaakt dat een bezoeker daar een bewoner vertelde hoe het precies zat met het evangelie. Nou, en dat wilde zij ook graag hebben.
Elly kon haar oren niet geloven. Want wat die vrouw, daar in de deuropening vertelde, over die bezoeker, dat ging precies over haar man. Haar Bert!
De lessen: We kunnen met onze ogen liefde uitstralen zodat het anderen opvalt. Zoals bij moeder.
Natuurlijk moeten ook wij onze opdracht oppakken, net als Bert.
Dan zullen er totaal onverwachte dingen gebeuren net als bij die jonge vrouw die erdoor geraakt was.
Pas veel later kunnen de kwartjes vallen en doorgegeven worden zoals nu, hier in Appèl.
Dan wordt het feestje van toen een dubbel feestje.

Jacob

2018-08-31T20:52:08+00:00 31 augustus 2018|