Andere taal

Laatst vertelde een kennis dat ze met haar kids ‘s middags lekker ging shoppen. Een middagje  met haar kinderen ging winkelen dus. Nu is dat sowieso voor mij niet te begrijpen dat dit iets lekkers zou zijn. Interesses van mensen zijn nu eenmaal verschillend. Maar ik vroeg me ook iets anders af. Waarom sommige mensen het tegenwoordig zo bijzonder vinden om buitenlandse termen en vreemde woorden te gebruiken. De uitdrukkingen die ik soms om me heen hoor, vind ik verbazingwekkend. Oké, we leven in een tijd en een maatschappij waar veel in een wereldtaal wordt gedaan. Daar heb ik best begrip voor. Maar waarom zou je zo buitenlands doen terwijl je eigen taal er prima in voorziet? Je moedertaal is een deel van jezelf. Dat kwam er gelijk al in met die paplepel, je weet wel. Je verstaat er alles van. Je begrijpt de fijne kneepjes er van. En je kunt je er fantastisch mee uitdrukken naar de andere landgenoot. En daar gaat het nu even om toch?

Dezelfde vreemde eigenschap zie ik op verpakkingen van producten die we kopen. Op de etiketten ervan staat vaak een soort taal die mij vreemd overkomt. Woorden en zinsdelen die absoluut nietszeggend zijn. Tenminste niet voor mij. Laatst ben ik eens een kast in gedoken en heb er het een en ander gelezen op potjes, pakjes, blikjes en flessen.

-Zo ontdekte ik een wasmiddel  ‘met vitaliserende ingrediënten’.
-Er  stond ook allesreiniger ‘met abionogene stoffen’.
-Wat dacht je anders van ‘ambachtelijk gesneden’ kaas?

We kopen en gebruiken het. En natuurlijk, zo gaat dat. Waarschijnlijk een beetje ver gezocht van mij om overal zo diep op in te gaan. Want zo werkt het nu eenmaal. Maar ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat er tegenwoordig veel blablakul gezegd en geschreven wordt.

Geef mij dan maar klare taal. Zoals de woorden van Jezus Christus: “Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde”. En even verder: “Ik ben met u al de dagen tot aan de voleinding der wereld”. Duidelijker kan het niet. Je weet waar je aan toe bent. Je hebt er wat aan. Hij kan het zeggen. Want Hij die in Bethlehem geboren is, heeft ons gekocht met zijn bloed. Dus dat  is geen interessant doen en ook geen reclametaal.

En tegenwoordig kan gelukkig bijna iedereen Hem begrijpen in zijn of haar eigen taal.

 

            Jacob

2018-07-13T11:20:40+00:00 13 juli 2018|