Waar ga je naar toe?

We gaan binnenkort met de auto op vakantie naar de Costa Brava en dan ben ik reuze blij met de stem van het navigatiesysteem die me de juiste route vertelt. Vroeger zat ik te tobben met de wegenkaart, die dan net verkeerd omgevouwen was, tegenwoordig moet je wel erg je best doen wil je verkeerd rijden.

Mijn bureauagenda wordt uitgeven door uitgeverij Quo Vadis. Die twee Latijnse woorden betekenen: waarheen ga je? Een passende naam voor een agenda. Mijn agenda helpt mij te herinneren waar ik naar toe moet.

Ik moet hem nog wel zelf lezen. Er is geen stem die me vertelt: om tien uur moet je naar mevrouw Mantel, en vergeet niet om op 19 juni bloemen te kopen voor je vrouw, want het is dan (tijdens onze vakantie!) je trouwdag. Helaas voor Liesbeth, vorig jaar ben ik onze trouwdag vergeten, maar mocht ze dit stukje ooit lezen, dan weet ze dat ik op dit moment toch aan haar denk…

Een stem in de auto en of een agenda zijn handige hulpmiddelen. Maar over de werkelijk belangrijke dingen in het leven vertellen ze ons niets.

Zou een stem uit de hemel niet handig zijn? ‘Vandaag kom je iemand tegen en die wordt je aanstaande man!’ Of: ‘Je moet je inschrijven voor de kappersschool, want Ik wil dat je later kapper wordt.’ Wat denkt u: zou God ons leven als een Navigator leiden? Een moeilijke vraag. Want als ik Gods stem niet hoor, hoeft dat niet te betekenen dat God niets zegt. Misschien staat mijn ontvanger niet op de goede Zender afgesteld.

Waar ga jij naar toe? God is met onze wegen vertrouwd. ‘Ga ik op weg, of rust ik uit, U merkt het op, met al mijn wegen bent U vertrouwd (Psalm 139).’ Zijn wij, omgekeerd, met Gods wegen vertrouwd? In onze tijd lijkt het extra moeilijk om Gods weg te gaan, omdat het volgens velen niet uitmaakt hoe je loopt. Zoals vele wegen naar Rome leiden, leiden vele wegen naar God en het geluk, zeggen ze. Het is niet waar. De enige weg naar God is Jezus. Als je die weg bewandelt moet je soms tegen de massa in.

Heb jij die moed? Je weet dat je beloning groot zal zijn. Ga je over de eeuwige weg, zal iemand je op de eindbestemming opwachten met een overwinningskrans om je binnen te halen in heerlijkheid! Daar heb je geen navigatiesysteem bij nodig.

Koos Staat

2018-06-08T18:30:46+00:00 8 juni 2018|