Vrede

In onze wereld? Op deze aarde? Vrede? We gaan elkaar toch niet wijsmaken dat er iemand is met een beetje verstand die hier nog in gelooft. In ieder geval de laatste paar jaar niet. Met al die aanslagen, al die mensen die op de vlucht gejaagd zijn door een andere groep. Met regerings-leiders die waarschijnlijk niet op een eerlijke manier aan hun job komen. Al die moord en verkrachtingspartijen die aan het licht komen. En ga zo nog maar een tijdje door. Je zou er van gruwen. Die hele maatschappij van ons waar wij in leven deugt toch nergens voor? En wij maar zingen: “vrede op aarde”.

Trouwens vroeger was dat echt niks beter hoor. Nota bene in de Bijbel staat meerdere keren dat het de tijd van het jaar was dat de koningen tegen elkaar te lijf gingen (bijvoorbeeld 2 Koningen 11). Elkaar afslachten deden ze kennelijk in bepaalde jaargetijden. Daar waren zeker perioden voor. Net zoals wij bijvoorbeeld in het voorjaar de bollen in de grond stoppen. Wat zit onze wereld toch raar in elkaar. Als je die groep mensen met zwarte vlaggen en maskers voor hun gezicht anderen ziet vermoorden en afslachten, in de naam van hun god die geschreeuwd wordt. Dat kan dan toch niet in naam van dezelfde god gaan als die God waar wij in geloven? Al die terreur tegen-woordig door de verschillende groepen en mensen. Men maakt de hele wereld angstig en bang om in grote groepen bij elkaar te zijn. Men aanbidt de vloek die over de wereld wordt gebracht. Dat heeft natuurlijk niks te maken met zegen en vrede.

“De god van de islam en de God van de Bijbel is echt dezelfde”, wordt ons momenteel in alle mogelijke programma’s en gesprekken voorgehouden. “Ver-schillende varianten van dezelfde godsdienst”. Welk zichzelf respec-terend persoon zou dit soort bijna potsierlijke onnozelheid serieus doorgeven? De bijbel vertelt in ieder geval heel iets anders.

In Bethlehem heeft de God van Abraham, Izaak en Jacob, die zich ‘Ik ben’ laat noemen, Zijn Zoon Jezus Christus laten geboren worden. Die Jezus is de echte Vredebrenger. Vanaf toen is er dus echt ‘Vrede op aarde’. Al is dat een andere vrede dan wij dat vaak in eerste instantie menen.

Het is mij duidelijk: de ene god predikt angst en haat misschien ook nog wel onder het mom van lief zijn voor elkaar.

De Andere predikt en geeft liefde en vrede voor 100%. Een tussen-weg is er echt niet. Het is zwart of wit. Donker of Licht.

Gelukkig maar.

                  Jacob

2018-06-08T18:28:16+00:00 8 juni 2018|