Hemelvaart. Hoe zou het in de hemel zijn?

Goud! Je ziet het soms op TV. Prachtige beelden. De wedstrijd is afgelopen en de huldiging begint. De winnaar beklimt het erepodium. De gouden medaille wordt hem om de hals gehangen. De vlag wordt in top gehesen. En het volkslied wordt gespeeld. Soms gebeurt het dat de winnaar in tranen uitbarst. Heeft hij verdriet? Nee, het zijn tranen van blijdschap. Het gaat door hem heen wat hij ervoor gedaan heeft: trainen, regelmatig leven, niet roken, niet drinken, afzien en nog veel meer. En nu de bekroning! De gouden plak!

Als u of jij sterft, dan zullen er veel mensen om jou huilen: tranen van verdriet. Maar als jij of u na uw dood zélf zou huilen, zouden het, denk ik, tranen zijn van vreugde. Is het leven na de dood dan zo mooi? Jazeker! Nee, ik ben er niet geweest. Uit eigen ervaring kan ik je er dus niet over vertellen. En bewijzen dat het leven na de dood doorgaat kan ik ook al niet. Maar ik gelóóf dat het zo is. Omdat Jezus dat heeft beloofd. Jezus die zelf dood geweest is, maar leeft. Wie de Zoon heeft, heeft het eeuwige leven (1 Johannes 5:12).

Voor onze kennis over het eeuwige leven zijn we op de bijbel aangewezen. Maar ook als we de bijbel er op naslaan komen we lang niet alles te weten. Er staat eigenlijk meer in de bijbel over hoe het niét is dan hoe het wel is. Er zal geen dood zijn, en geen verdriet, en geen honger. Alle dingen die het leven hier soms zo dieptriest maken zijn daar niet. Maar hoe het wel is? De bijbelse voorstellingen daarvan zijn in beeldtaal geschreven. Stel je maar het allergrootste geluk voor. Het zal in werkelijkheid nog vele malen mooier zijn. Als je het in één zin zou willen zeggen: “We zullen voor altijd bij Jezus zijn.”

Binnenkort is het Hemelvaartsdag. Jezus gaat naar zijn hemelse Vader om een plek voor ons in gereedheid te brengen in het Huis van de Vader (Johannes 14:1-3). De vraag: “Zal ik er wel komen?” mogen wij met een volmondig ‘ja’ beantwoorden. Wees er blij mee! De gouden plak ligt voor ons gereed. Dat wetend zul je iedere dag het kwade in je leven willen overwinnen door het goede te doen. Leef op een wijze die past bij het hemelse leven dat komt! Volmaakt zullen we hier niet worden, maar we spelen een gewonnen wedstrijd. Dat staat vast.

 ds. Koos Staat

2018-05-05T15:07:51+00:00 5 mei 2018|