Haantje

Het Oude Testament was voor de vroegere Joden de belangrijkste bron van hun leefregels. Maar ook de voorschriften in de Talmoed waren voor hen maatgevend. In deze Talmoed stond dat het was verboden om kippen te houden in de binnenstad van Jeruzalem. Wat een regel! Waar was dat nou toch goed voor zou je denken? Mogelijk niet eens zo raar. Want de omgeving van de tempel was heilige grond. Daarin mocht niet gekrabd worden. Anders zou er ongedierte te voorschijn kunnen komen en de grond zodoende verontreinigen. Maar de Romeinse bezetters zo omstreeks het jaar nul trokken zich begrijpelijk niks van dit verbod aan.
Daarom viel het natuurlijk zo op dat er aan het einde van die akelige lange nacht, in de buurt van het tempelcomplex een haan kraaide. Het trof Petrus als een dolksteek. En dat beest met z’n hanengedrag moest hem er zo nodig aan herinneren. Ja, zijn Meester had het tegen hem gezegd van te voren. Maar hij had het zich zo anders voorgesteld. Hij, Petrus, altijd haantje de voorste, resoluut en enthousiast. Hij zou door het vuur gaan voor zijn Meester. Desnoods zou hij voor Hem willen sterven had hij een paar uur eerder nog gezegd. En dat kwam recht uit zijn hart. Hij meende het echt. En nu? Hij had al drie keer gezegd dat hij Jezus niet kende. Ja, echt, voor waar. Bloedserieus! Want nu het er echt op aan kwam, ging diezelfde rotsvaste Petrus akelig de mist in.

Als we bij onszelf eens naar binnen kijken, is dat toch eigenlijk ook soms het geval. We weten gerust wel hoe het zit. We kunnen het regelmatig horen in de kerk. En in de bijbel is het te lezen. Misschien hebben we wel een keus gemaakt voor Jezus omdat we in Hem geloven en accepteren wat Hij zegt. Maar als in de groep van vrienden, familie of ergens eens lachwekkend gedaan wordt over God, Jezus of het geloof? Als het er op aan komt, komen we dan nog voor Hem op? Best moeilijk. We voelen ons mogelijk voor gek staan. We hoeven het trouwens niet zelf te doen.
Want er is beloofd dat je zelf niet hoeft te bedenken hoe je je er uit moet redden.
Maar onthoud dan dit, dat je het doet voor jouw Heer die al je verkeerde dingen wil wegdoen.
Jouw zonden? Geen haan die er dan meer naar kraait!

Jacob

2018-02-16T20:41:16+00:00 16 februari 2018|