Op woensdagavond 8 november heeft Lex Wind uit Heukelum verteld over zijn reizen naar de Oekraïne.

Vanaf 2010 heeft hij 7 reizen gemaakt met de Stichting Christenen voor Israël uit Nijkerk naar het westen van de Oekraïne om daar Joden te bezoeken, te bemoedigen, voedselpakketten uit te delen en allerlei gedenkplaatsen te bezoeken.

In de Oekraïne zijn door de nazi-Sonderkommando’s waarschijnlijk zo’n 2 miljoen Joden met de kogel vermoord: de Holocaust of Shoah genoemd. Vanaf de jaren ‘90 maken nu vele Joden gebruik van de mogelijkheden om Oekraïne te verlaten en te emigreren naar Israël (=alijah maken). Christenen voor Israël biedt ze daarbij veel hulp aan: in Vinnitsa werkt de veldwerker Koen Carlier met zijn team om Joden van heinde en verre op te halen, informatie over Israël te geven, migratiepapieren in orde helpen maken en ze per vliegtuig naar Israël laten vertrekken.

Hierbij de geluidsopname, zodat u deze avond nog eens rustig kunt beluisteren :

deel 1:

deel 2: