In een supermarkt is het schap met de toetjes voor mij moeilijk te passeren zonder er één uit te pakken. Weleens slagroomvla geprobeerd of een chipolatapudding? Als kind kreeg ik alleen een toetje als ik eerst mijn bord leeg had gegeten. Vaste spijs, daar groei je van!

En toch schrijft Petrus ergens: ‘En verlang als pasgeboren zuigelingen naar de zuivere melk van het woord, opdat u daardoor groeit en uw redding bereikt.’ Wie christen wordt lijkt op een pasgeboren baby. Met God als Vader en de kerk als moeder. Door de melk van Gods woord te drinken ga je groeien in je geloof. Het is niet de bedoeling dat je baby blijft. Je moet gaan groeien! Zit er bij u of jou nog groei in? Nu is geestelijke groei niet zo gemakkelijk te meten. Je zou het bijvoorbeeld moeten kunnen merken aan je omgang met God.

Toen ik ooit probeerde duidelijk te maken aan het meisje dat later mijn vrouw zou worden, dat ik verliefd op haar was, stamelde ik zoiets als: “Liesbeth, misschien zul je het gemerkt hebben, maar ik voel voor jou meer dan voor andere meisjes.” Inmiddels zijn we 36 jaar getrouwd en het zou toch raar zijn als ik nog steeds tegen haar zei: “Liesbeth, misschien zul je het gemerkt hebben, maar ik geloof dat ik meer voor je voel dan voor andere vrouwen.” En toch lijkt het er vaak op dat de wijze waarop wij tot God spreken in de loop der jaren nauwelijks verandert. Dat we bij het slapen gaan hetzelfde gebed van vroeger bidden. En bij het eten net zo: altijd hetzelfde. Groei jij in jouw geloof?

Op een gegeven moment heeft een kind behoefte aan steviger kost. Anders blijven we babychristenen, die maar niet volwassen worden. Nu is het niemand tot last om een baby te verzorgen en vertroetelen. Maar zo’n mensje na twintig jaar nog als baby op de arm te moeten hebben en het de fles te geven, zou dat geen verdrietige bezigheid zijn? Onthoud dat groei normaal is, dus ook in het geloof. Een lekker schaaltje slagroomvla op zijn tijd mag best, als je de hoofdmaaltijd maar niet vergeet. Blijf trouw in het lezen van de bijbel. Blijf trouw in het bezoeken van de kerkdiensten, ga naar een bijbelgesprekskring. Is dat niet een goed voornemen voor het nieuwe kerkelijk seizoen?

Ds. Koos Staat